Visual identity
Campagne

Van brand identity naar visual identity

Bij de herpositionering van ons eigen merk hebben we ook een nieuwe visual identity ontwikkeld. Tijdens de Branding Days legden we de basis voor onze merkidentiteit, waarbij we ook meer inhoud (context) wilden geven aan onze merkbelofte ‘Liberating brands’. Met dat uitgangspunt zijn we gaan werken aan de verschillende pijlers die bij elkaar onze merkidentiteit vormen. Onze Creative Director John legt uit hoe we onze hernieuwde merkidentiteit hebben uitgewerkt naar een nieuwe visual identity.

John, vertel eens: waarom was een nieuwe brand identity nodig voor Campagne?

Alles is aan verandering onderhevig, alles heeft een houdbaarheidsdatum. Ook de positionering en identiteit van een merk. Een merk moet meebewegen om aan te blijven sluiten bij organisaties, mensen en de samenleving. Onze branche en de perceptie ervan is de laatste jaren enorm veranderd. Wat is onze rol in dit veranderende speelveld? Waar ligt onze kracht? Het antwoord is dat we ons willen blijven focussen op waar we goed in zijn: strategie en creatie. De nieuwe brand identity benadrukt onze unieke kwaliteiten, vanuit een evolutionaire gedachte.

Wat is het doel van een nieuwe brand identity?

Om dichtbij onszelf te blijven en zo van toegevoegde waarde te zijn (en blijven) voor onze klanten. Een sterke brand identity is ook essentieel om iedereen binnen je organisatie dezelfde kant op te krijgen. Het minimaliseert de kans op verschillende interpretaties van het ideaal waar je samen naartoe werkt. Een merk bestaat uit verschillende mensen, met allemaal hun eigen mening en perspectief. Het doel is dat iedereen zich kan identificeren met de waarden die het merk vertegenwoordigen. Ieder op basis van eigen overtuiging, visie of passie. Zo gaat het merk leven. Het is de manier waarop een organisatie zich aan het publiek presenteert en het bedrijf zich onderscheidt in de geest van de klant en (toekomstige) medewerkers.

“Iedereen moet zich kunnen identificeren met de waarden van het merk.” 

Hoe kom je tot zo’n nieuwe brand identity? Welk proces hebben jullie doorlopen?

Dat begint met een kick-off met verschillende disciplines aan tafel, om de uitgangspunten helder te krijgen. Bij ons waren dat creatie/art, strategie en online development. Samen ga je terug naar de essentie. Eerst analyseren we de huidige situatie: wat is goed en wat niet? Let op dat de basisregel voor verandering is dat je niet moet willen veranderen om te veranderen. Verandering moet zinvol zijn, op onderzoek gebaseerd en gericht op resultaat.

Daarna kruipen we in de huid van de klanten: wat zijn volgens hen de belangrijkste kernwaarden? We doen research, brengen het speelveld in kaart en onderzoeken de trends. We hebben ook geanalyseerd hoe we ons verhouden tot andere bureaus in het AMIN-netwerk waar we lid van zijn. Zonder onze eigen waarden uit het oog te verliezen, het DNA van ons merk. Dat is immers hoe mensen die nu met en bij ons werken ons kennen en waarom ze voor ons kiezen, waar zij zich prettig bij voelen.Tijdens dit hele proces reviewen we tussentijds intern de voortgang, om samen te monitoren en waar nodig direct bij te sturen. Hoe sterker je een brand identity uiteindelijk formuleert, des te makkelijker is de doorvertaling naar een nieuwe visual identity. Keuzes maken voor typografie, kleur en eventuele creatieve elementen gaat simpelweg makkelijker als je glashelder voor ogen hebt wie je bent en waar je voor staat.

“Dan ga je met andere ogen kijken naar iets waar je al heel lang naar kijkt.”

En toen, hoe heb je de merkidentiteit gevangen in de nieuwe visual identity? Welke keuzes heb je gemaakt?

Campagne is een sterke merknaam. Dat deze naam overeind zou blijven, hadden we al snel besloten, maar wel met meer lading. Campagnes kunnen overal voor staan en gebruikt worden. Daarom hebben we onze naam een twist gegeven, een toevoeging, zodat het een beeldmerk met een betekenis wordt. Ons logo is de visuele vertaling van de essentie van ons werk, van onze belofte ‘Liberating brands’. En hoe we dat doen: outside the comfort zone, where the magic happens. De nieuwe visual identity vertegenwoordigt ook de eigenschappen van de mensen die Campagne, Campagne maken: eigentijds, speels, creatief, consistent, open en nuchter. Dit is op een zo ‘flat’ mogelijke manier vormgegeven, want dat is praktisch en ook dát past bij ons merk. Meer nadruk op menselijk gedrag, de psychologie, identiteit en empathie.

“Wij zijn creators, caregivers, explorers, outlaws, magicians, heroes, lovers en everyman.”

Ik wilde heel graag met meer kleur werken, om letterlijk kleur te geven aan wie we zijn, wat we doen en voor wie. Dan kom je in ons geval niet weg met één steunkleur, ons kleurenpalet is daarom heel divers. En betekenisvol, gebaseerd op de kleuren uit de leer van de archetypen. Niet van onszelf, maar van onze klanten. Zij spelen immers de hoofdrol in al ons werk en hebben (vanzelfsprekend) eigen kleuren. Wij zijn in staat om vanuit die kleuren te denken en doen. Omdat we in de huid van onze klanten kruipen om hún klanten beter te begrijpen. Dat maakt het merk, de mensen en het werk kleurrijk, divers en verrassend! Deze conceptuele benadering voor kleurgebruik zie je ook terug in ons interieur en de fotografie van het team. Het resultaat is een frisse, dynamische en diverse stijl die betekenis geeft aan de brand identity.

Dat klinkt als een gelopen race… Ging het proces zo soepel of kwamen jullie ook nog uitdagingen tegen?

Vorm is smaak. En smaken verschillen (gelukkig). Daarbij merk je tijdens een project als dit, dat er toch door iedereen anders gekeken wordt naar het merk. Ook collega’s waar je al langer mee samenwerkt beleven het merk weer net even anders dan jij. Je neemt heel snel aan dat je er allemaal op dezelfde manier naar kijkt. Belangrijk is dus dat je nieuwsgierig blijft naar de mening van anderen, met een open houding. Daarnaast is een groot comité belangrijk voor het draagvlak, maar kan het ook vertragend werken. Houd de projectgroep zo lean mogelijk, is mijn advies.

Waar ben je trots op?

Toch wel de samenwerking/co-creatie in een multidisciplinair team. Met z’n allen hebben we het belang van een nieuwe merkidentiteit onderkend, we hebben de tijd genomen voor het proces en de uitwerking naar de nieuwe visual identity. Geen short cuts. Het is strategisch en creatief gewoon een sterk en goed onderbouwd verhaal. Wat er nu staat is richtinggevend voor alles wat we doen, maar dan ook écht. ‘Practise what you preach’. Het nieuwe merk Campagne leeft!

Wat is je advies voor organisaties die behoefte hebben aan een nieuwe visual identity?

Begin bij het begin. Het ontwikkelen van een nieuwe visuele identiteit is meer dan een nieuw logo of gebruik van een ander lettertype op je website. Het hele pakket moet kloppen en een eenduidig verhaal vertellen. Dat begint met een stukje soul searching. Bijvoorbeeld in de vorm van een Brand Workshop, of met behulp van een methodiek zoals de Branding Days. Daar helpen wij je dan graag bij!

Wil je meer weten over deze case of heb je zelf een project waarover je wilt praten?

Wil je meer weten over de inhoud van dit artikel of heb je zelf een project waarover je wilt praten?

Hebben we je aandacht?

Duik in onze dm of vul onderstaand formulier in.
Wij horen graag van je!